Formel 1

Formel 1 är den mest kända motorsporten och kungaklassen av alla bilklasser. Det är de snabbaste och mest tekniska bilarna. Biltävlingar har arrangerats sedan i början på 1900-talet och när bilsport återupptogs efter andra världskriget runt om i världen instiftades VM-serien i Formel 1 som har körts sedan 1950.

Varje år tävlar ett antal team och förare om den ultimata titeln, världsmästare i Formel 1. Historien är full av legendariska förarnamn som Ayrton Senna, Juan-Manuel Fangio, Jackie Stewart, Niki Lauda, Michael Schumacher och svenske Ronnie Peterson. Många av världens mest kända sportbilstillverkare har tävlat i Formel 1 där Ferrari självfallet är det mest kända. De stora bilfabrikanterna har genom åren tävlat mot specialisttillverkare som bara inriktat sig på att tävla i Formel 1 såsom McLaren och Lotus.

formel-1-barcelona-start
formel-1-monza-tavling-ny

Grand Prix

VM i Formel 1 körs varje år som en serie där varje tävling, Grand Prix, räknas i mästerskapet, FIA Formula One World Championship. De tio bästa i varje lopp får poäng och den som har flest poäng när säsongen är slut blir världsmästare. Det är två titlar som står på spel, världsmästerskap för förare och konstruktörer.

Varje tillverkare eller team deltar med två bilar och två förare i varje tävling. Den ekonomiska insatsen är hög och skillnaden är stor mellan de olika teamen. De största teamen omsätter mer än fyra miljarder kronor och för att överhuvudtaget driva ett team och delta under en säsong behövs nästa en miljard kronor! Varje team måste delta med sin egenkonstruerade bil som anpassas efter ett snävt regelverk.

Tävlingar 2018

Det är åtskilliga ton bilar, reservdelar och annat material som transporteras runt i världen till de olika tävlingarna. Varje tävlingshelg pågår under tre dagar, fredag till söndag. Under fredag och lördag körs träning och kvalificering inför loppet på söndagen, Grand Prix. Kvalificeringen på lördagen avgör startuppställningen till söndagens lopp. Lördag och söndag är oftast stora folkfester ute på banorna.

Varje lopp är 30 mil långt. Därför varierar antalet varv man kör på de olika banorna och loppen tar normalt kring en och en halv timme att köra. Den maximala tiden ett lopp får ta är två timmar. Uppnås tvåtimmarsgränsen stoppas loppet och räknas som färdigkört. Tidsgränsen kan nås exempelvis då det regnar under loppen.

I år deltar 10 team och 20 förare i VM-serien. Den stora frågan är om de senaste årens dominant Mercedes kommer att fortsätta att dominera. De har vunnit VM överlägset de senaste fyra åren. 2017 blev engelsmannen Lewis Hamilton världsmästare och tog därmed sin fjärde VM-titel. Frågan är om han under det kommande året kan utmanas av sin finländske stallkamrat Valterri Bottas. Kan det mest historiska teamet Ferrari utmana Mercedes? Ferrari har än en gång använt alla sina resurser för att utveckla sin bil för att närma sig Mercedes. Ferraris förarduo, tyske Sebastian Vettel och Finlands Kimi Räikkönen kommer att använda sin rutin och kunskap för att de skall lyckas. Det tredje teamet som förmodligen kommer att blanda sig i segerstriden är engelsk/österrikiska Red Bull med förarna Daniel Ricciardo från Australien och det stora unga holländska stjärnskottet Max Verstappen.

Svenske Marcus Ericsson kommer att göra sin femte säsong totalt i Formel 1 och sin fjärde säsong i det schweiziska teamet Sauber. Fjolåret var inte alls lyckosamt men teamet har satsat hårt med nya resurser. Kan vi hoppas på ett antal topp-10 placeringar för Marcus under året?

Banorna

Circuit de Monaco

Circuit de Monaco

Autodromo Nazionale Monza

Autodromo Nazionale Monza

Circuit de Barcelona Catalunya

Barcelona

formel-1-monza-bana-ny

Bilarna

Varje team utvecklar och bygger sin egen bil. Motorerna som används är hybridmotorer som har en effekt på mer än 900 hästkrafter. Motorerna kan köpas från andra team för att förenkla bilbyggandet och samtliga bilare kör med däck från samma däckstillverkare. Bilarna är tekniskt och aerodynamiskt mycket avancerade och är byggda för att vara snabba både på raksträckor och när det svänger i kurvorna. På snabba banor kan hastigheter på 380 km/h på raksträckorna uppmätas.

Design Resor

Historien kring Formel 1 innehåller mycket glädje och spänning. Varje säsong är fylld av nya förutsättningar. Dessutom är varje bana och plats inte den andra lik. Det är denna miljö och upplevelse som Design Resor vill visa upp för dig!

Välkomna till Design Resor
Cecilia Clementz